Izbor drveta za nameštaj

Kako izabrati odgovarajuće drvo za nameštaj u kući ili smeštaju. Da li zaista kvalitet i vrsta drveta kao i obrada može da utiče na kvalitet nameštaja. Evo nekoliko odgovora i par istraživanja kada je drvenarija u pitanju.

Jendno od veoma popularnijih vrsta drveta jeste hrast. Za početak hrastavina je rasprostanjena na svim kontinentima, kako u Evropi tako i u Americi ili Aziji, pa prema tome u zavisnosti od zemlje može se koristiti u većoj ili manjoj meri. Hrast je poznat po svojoj čvrstini i dugotrajnosti pa se zato nekada koristila hrastovina za vrata, kako ulazna tako i sobna, stolove, stolice, ormare, ali i stepeništa. Jako je otporan na habanje, pucanje jer ima veliku gustinu i jako drži recimo eksere. Lepo se suži ali zbog pucanja zahteva sporo suženje. Jedan je od najčešćih materijala za izradu parketa.

Bukovina odnosno Bukva

Ima jako dobre osobine u proizvodnji nameštaja. Kao drvo koje ima dug vek, smatra se kaloričnim i ogrevu na drva, pa je tako od davnina poznata kao drvo koje brzo podiže visoke temperature tokom ogreva. Koristi se i dekoraciju u baštama i nekim salonima po galerijama itd.. Koristi se kod nameštaja za stolove i stolice, ali i za parket i ploče od drveta.

Smreka ima isto tako jako veliku primenu. Spada u četinarske vrste drveta i izuzetno je dugotrajna. Nema nikakve štetne uticaje na ljude a kada je vek i istrajnost neka istrživanja daju podatke postojanja drveta starih 50 000 godina i to je Novo Zelandska vrsta smreke koja se i nalazi baš na ovom području. U prilogu možete pogledati ovaj model, gde su dizajneri izradili nameštaj od ovog drveta, pronađenog i očuvanog u zemlji toliki period.

Ostavite odgovor