Cveće i izbor cveća za dekoraciju kuće

Danas izdvajamo poseban članak o cveću i dekoraciji prostora u vašem stanu ili kući. Cveće može biti izuzetan izbor za luksuznu dekoraciju prostora a da ne košta previše. Večita dilema, da li treba izabrati veštačko ili prirodno cveće ostaje i dalje na vama. Ukoliko ste previše zaposleni naš predlog je da to budu kombinovane dekoracije, veštačko, kao izbor za sobe, dok prirodno treba fiksirati u predsoblju ili u prostorijama u kojima se krećete, na ulazu itd… Cilj je da prilikom prolaska kroz prostor potrošite koji minut za polivanje ili okopavanje ukoliko se radi o citrusima ( ukrasnim, predviđenim za čuvanje u kući) a da pritom ne predstavlja opterećenje u vidu svakodnevne obaveze. Sa druge strane, osobama koje uživaju u hortikulturi izbor može biti definitivno prirodno cveće.

Danas u svim većim marketima ili online prodavnicama možemo pronaći sisteme za polivanje cveća, kada niste kod kuće nekoliko dana, pa čak i nekoliko nedelja. Naš izbor je sistem šargarepice Bulumat koji će sigurno olakšati posao.

Na fotografiji iznad je prikazana ideja dizajnera luksuznih kuća iz Italije, koja podrazumeva prirodne boje na drvenom stočiću od hrasta, koje može biti pored stepeništa, uz samu ogradu. Radi se o hortenziji, prelepom cveću za ukrašavanje domova.
Prirodno cveće koje se može zalivati aluminijum sulfatom, na taj način može dobiti upravo boju kao na slici. Ova vrsta cveća potiče iu Japana, donešena u Evropi još 1970. godine. Postoje i potpuno bele varijante. Što se tiče visine uzrasta, može dostići 50-60 cm, dok na otvorenom može porasti i u vidu žbunova dimenzijama od preko 1m . Cveta od ranog proleća do kraja leta u zavisnosti od prostora u kojem je fiksirana. Inače karakteristična je po tome što nema miris. Važna osobina, kao i za većinu cveća je da ima dosta svetlosti, kako ne bi požutila.

Još jedan izbor za ukras mogu biti Kamelije. Inače potiče iz Azije, sa upadljivim cvetovima, velićine i do 13cm. Mogu biti obojene različitim bojama, žute, crvene, ružičaste, sa gustim buketom. U nekim krajevima može rasti i slobodno kao žbun. Kada je održavanje u pitanju, potrebno je dosta vlage, ali ne i previše jer može da truli. Nije dobro često presađivanje.

One thought on “Cveće i izbor cveća za dekoraciju kuće

Ostavite odgovor